Skärpning – hur svårt kan det va?

I går intervjuade jag en IVA-sköterska i norra Skåne.

Samtalet handlade om arbetsmiljö och vi pratade om smittan som just nu sprider sig fortare i hennes region än någon annanstans i landet. På sjukhusets nyinrättade covid-avdelning finns plats för sex patienter. I går var de sju. För några veckor noterade hon en ökning som hade en klockren koppling till – Black Friday.

Blir du inte förbannad, undrar jag. Jag blir mest ledsen, svarar hon.

Sedan berättar hon om när hon och en kollega i våras lovade varandra att säga upp sig om det kom en andra våg. Förra natten jobbade de tillsammans. Igen.

Innan vi avslutar samtalet säger jag att jag inte skulle vilja byta en enda minut av mitt jobb mot hennes. Även om jag kunde. Då skrattar hon och börjar prata om hur roligt det är – när allt går bra.

”Att väcka en patient som legat nedsövd och berätta att hen kan ringa hem är värd många arbetspass.” Det hon önskar är att de lokala politikerna ska se och uppskatta hennes och kollegornas arbete mer.

I dagens tidning läser jag att Skistars VD Stefan Sjöstrand inte ser någon risk att smittspridningen ska öka när han öppnar sina skidanläggningar inför jul- och nyårshelgen.

Nyss berättar statsministern på ännu en presskonferens att all statlig, kommunal och regional verksamhet som inte är nödvändig ska stängas till 24 januari; badhus, idrottshallar och museer.

Men inte skidbackar.

Det är knepigt att förstå.