I ett annat land hade jag varit död

Hellre gammal än död.

Finns det en tydligare åldersmarkör än en dosett för blodtryckspiller? Det spelar ingen roll att jag kan välja ärtgrön, cerise, turkos eller lila. Jag vill varken behöva piller – eller hjälp att komma ihåg dem.

Det finns egentligen bara en sak jag tycker ännu sämre om; att bli dement!

Ett samband som min synnerligen kompetente husläkare P mer än gärna bekräftar. Långvarit högt blodtryck ökar risken för demens.

När P ändå var igång beställde han en hel uppsättning prover och det mesta var riktigt bra. – utom det onda kolesterolet. Det var han inte alls nöjd med. Och eftersom jag inte heller vill få vare sig stroke eller infarkt ligger det numera två piller i varje fack.

Rena skatteåterbäringen i ett land som Sverige.

Hade jag inte bott i Sverige hade jag troligen dött två veckor efter min 33:dje födelsedag.  

Enligt FN dör ungefär 300 000 kvinnor i världen varje e år på grund av blodförlust, blodförgiftning, havandeskapsförgiftning och andra komplikationer i samband med graviditet och förlossning.

Många av dem på grund av åkommor som lätt hade kunnat behandlas. Att det ändå händer beror på kvinnors låga status och usla möjligheter att bestämma över sina kroppar, sin sexualitet och sina liv.

Det gör ont att tänka på.