I dag ”firar” jag 5 år som komiker

I dag – 6 december – firar finnarna att de har varit självständiga i 103 år. Jag firar att det är fem år sedan jag debuterade på en offentlig standupscen; rookieklubben BigBen i Stockholm.

Fyra år i rad har jag firat årsdagen där. I år firar jag hemma och gör – ingenting. Klubben är i och för sig öppen men på grund av du vet vad väljer jag att avstå.

Roar mig i stället med att summera åren som gått och konstaterar att standup är det första intresse jag lyckats hålla liv i längre än tre år; ett för att bygga upp, ett för att förvalta – och ett för att tröttna. Punkt.

Även om debuten var en nära-döden-upplevelse har jag gjort ytterligare 229 gig på klubbar, event, fester, dansbanor, i pizzerior, kyrkor, tält – och en smedja. Jag uppträtt i 40 städer, signerat en fågelholk och skrivit mitt namn på väggen i Västra Hargs IF:s klubblokal. Bredvid Bosse Bildoktor.

VIll du lära mig allt du kan?

För att ge ”karriären” en knuff har jag coachats av Babben Larsson var ovärderliga råd – tårna vid scenkanten, axlarna ner och ALDRIG mönstrad trosa under vit långbyxa. Jag fattar

Hösten 2017 startade jag Standup i Hägersten tillsammans med Malin Appeltofft. Tre år senare har vi arrangerat 27 kvällar med 84 olika komiker. Mer än hälften av dem kvinnor! en veckan innan valet 2018 kom tio komiker till Hägersten för att dela sina tankar med publiken under rubriken Vallfläsket Brinner.

Tre år i rad har jag deltagit i Lund Comedy Festival med olika föreställningar: Från klamydia till inkontinens med Sofia Nordin (2018), soloföreställningen Hur svårt kan det va? (2019) och Singeltjejen, Morsan och Sista rycket med Elin Almén och Anna-Lisa Gustavii (2020).

För ett år sedan var planen att fasa ut jobbet som skribent för att få mer tid att utveckla min standup. Flera teaterföreningar hade bokat Hur svårt kan det va?, jag skulle medverka vid Seniormässor och -event över hela landet och hade precis fått in min profil i Kvinnliga Talare.

Nu blev det inte. Men snart kommer ett nytt år – och ett vaccin.

Det 6 december 2021 ses vi på BigBen!

Hur svårt kan det va?