Covid-19 vs sunt förnuft

Corona och COVID-19 lockar fram det bästa och sämsta.

På plussidan finns insikten om hur mycket vi kan åstadkomma om vi anstränger oss. Och samarbetar. Bra att komma ihåg när klimathotet eskalerar och det blir allvar på riktigt.

På minussidan har jag upptäckt att jag inte kan stå emot osund bunkring. Jag – som inte ens gillar att shoppa – sitter plötsligt på bussen med dubbla 8-pack toapapper. Samtidigt som jag försöker se ut som om de inte är mina.

Jag är inte heller så beslutsmässig och kompetent som jag vill vara – och ofta tror att jag är.

I veckan som kommer är jag bokad för ett riktigt kul gig i Malmö; tågresa och hotellrum är betalt – men ska jag åka? Bör jag åka? Lokalen tar förre än 500 personer så beslutet ligger hos arrangören, mina kollegor – och publiken. Kommer det någon över huvud taget? Kanske är det att skratta tillsammans som håller oss friska?

Ingen aning.

Beslutet att boka av en efterlängtad tågluff i april blev däremot lätt efter följande checklista:

• Är du bekväm med att kanske behöva belasta ett annat lands sjukvård?

• Hur känner du inför att hamna i karantän i ett annat land?

• Kommer du att kunna njuta av resan?

Eftersom de flesta av mina gig och föreläsningar är avbokade i vår har jag ett stort och ofrivilligt hål i kalendern. Efter drygt 25 år som frilans har jag också både buffert och mental beredskap. I väntan på bättre tider finns tydligen bara tre saker att göra:

Tvätta händerna, håll distans och sluta bunkra.

Hur svårt kan det va?