Att skapa humor är ett hantverk

Mejeriet i Lund (Fridhem 2017)

Om en månad återvänder jag till Fridhems folkhögskola i Svalöv. Under fem dagar och fyra nätter ska jag ännu en gång skapa comedy gold tillsammans med ett gäng andra komiker.

Om veckan blir lyckad kanske jag får ihop 4-5 nya minuter att finslipa på olika klubbar i höst.

Att få till bra standup är ett långsamt och mödosamt arbete.

Innan jag kan börja ska jag ha en idé som jag kan tänja, bända och vrida för att hitta den mest roliga vinkeln. Efter det ska jag skriva och stryka, skriva och stryka, stryka, stryka… Sedan ska jag hitta de rätta orden (är kalops en ”roligare” maträtt än fiskpinnar) – och rätt attityd. Och så det viktigaste av allt; en bra avslutning – punchline – som får publiken att vrida sig av skratt.

Inför kursveckan i Svalöv har vi fått uppgifter av ledare M. Några exempel är ”kom på fyra-fem ämnen (ex skilsmässa, klimathot och navelludd) eller premisser (ex jag skulle bli en bra president i USA, som du vill fördjupa dig i”.

Jag tänker söka svar på den klassiska frågan: ”Vad är det för fel på folk”. Eller inte.

För att slipa materialet (och få veta om det funkar) måste jag träna inför publik. Skrattar de på ”rätt ställe” har jag lyckats.  Skrattar de inte är det felsökning som gäller. Pratade jag för fort? Rörde jag mig konstigt? Använde en attityd som inte passade ämnet?

Därför ingår flera offenliga gig under kursveckan. Förutom för Fridhems överiga elever uppträer vi på:

• Hanksville Farm i Torrlösa (tisdag 10/8). 

• Norrehus i Klippan (onsdag 11/8) 

• Mejeriet I Lund (torsdag 12/8)

M:s och kursdeltagarnas återkoppling morgonen efter är både plågsam och ovärderlig.